Wat is het verschil tussen IMAP en POP3

De termen IMAP en POP heb je vast wel eens voorbij zien komen. IMAP EN POP3 zijn  twee verschillende e-mail protocollen. In dit artikel bekijken we wat de verschillen zijn tussen IMAP en POP3 en welk protocol je het beste kunt gebruiken in welke situatie. 

Wat is IMAP 

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol en heeft als verschil met POP3 dat de e-mail op de mailservers van de hosting blijft staan. Met POP3 download je alle e-mail naar je computer. Zo loop je niet het risico dat de e-mail verloren gaat als deze op je computer staat opgeslagen. Je kunt je e-mails dan altijd benaderen via een e-mail programma dat je op je computer installeert. Het e-mailprogramma maakt verbinding met de e-mailserver en laat je zo je e-mail zien. 

Wat is POP3

Bij POP3 download je de e-mail van de e-mailserver naar je computer. Het nadeel hiervan is dat je niet de mogelijkheid hebt om op een andere computer je e-mail te bekijken. Je kunt wel instellen dat er een kopie op de server wordt achtergelaten als er een bericht wordt gedownload. Echter het nadeel hiervan is dat je e-mailbox op deze manier sneller vol raakt. Het nadeel van IMAP is dat op ten duur ook je e-mailbox vol raakt. In dat geval kun je geen e-mail meer versturen of ontvangen.

IMAP of POP3?

Wil je op meerdere computers je e-mail kunnen bekijken? Kies dan voor IMAP. Bij de meeste providers kun je ook op online webmail inloggen. Een voorbeeld hiervan is Caiway webmail. Met online webmail kun je op iedere computer inloggen. Wil je ruimte besparen op de e-mailserver? Dan kun je het beste kiezen voor POP3. De e-mail blijft dan niet opgeslagen op de server, maar wordt rechtstreeks naar de computer gedownload. 

Facebook
Twitter
Pinterest