Home » Online marketing blog » Vijf snelle SEO checks voor websites
Gerard Top

Vijf snelle SEO checks voor websites

Door Gerard Top | 18 februari 2010
basics, zoekmachines

Een websiteanalyse is voor veel websites erg nuttig, omdat er op die manier punten naar voren komen die op het eerste gezicht niet direct zichtbaar zijn. Toch kunnen sommige belangrijke punten voor zoekmachines eenvoudig gecontroleerd worden, zodat u in 10 minuten weet of er zogenaamde quick wins te behalen zijn. In deze blogpost leest u hoe u met deze checks een mini-websiteanalyse kunt doen.

1. Dubbele titels voor pagina's

Dubbele titels hebben een nadelig effect voor zoekmachines, omdat het voor hen lastiger is om te bepalen welke pagina het meest relevant is ten opzichte van die titel. Gebruik bij voorkeur geen bedrijfsnamen, tenzij dit erg gewenst is. Indien dat het geval is, probeer dan de bedrijfsnaam achteraan in de titel te zetten om de zoekwoorden meer ruimte te geven in de titel. Probeer ten slotte niet meer dan 70 karakters te gebruiken in een URL. Om te controleren of een website dubbele titels bevat is de Google Webmaster Tools een nuttige tool. Hierin ziet u onder het kopje “Diagnose” en dan “HTML Suggesties” een overzicht van de status van uw website met betrekking tot de titels en meta beschrijvingen. Daarbij wordt ook gelijk getoond op welke pagina er sprake is van dubbele titels.

2. Dubbele meta beschrijvingen

Hoewel meta beschrijvingen niet direct bijdragen aan de positionering binnen zoekmachines, het is toch belangrijk hier aandacht aan te besteden. Zoekmachines gebruiken deze elementen om een samenvatting van de pagina te krijgen. Daarnaast wordt de meta description beschrijving in veel gevallen getoond aan bezoekers in de zoekmachineresultaten, dus het is het eerste wat een bezoeker ziet van uw website (naast de titel) in zoekmachines. Voor het controleren van dubbele meta beschrijvingen kunt u ook het beste terecht bij de Google Webmaster Tools, onder het kopje “Diagnose” en dan “HTML Suggesties”.

3. Indexatie in zoekmachines

Als u wilt weten welke pagina’s van een website op dit moment geïndexeerd zijn in zoekmachines, gebruikt u de query “site:xyz.com”. Daarbij zou de homepage van de website bovenaan moeten staan, aangezien dat (veelal) de belangrijkste pagina is.

4. Controleer op de aanwezigheid van robots.txt

Een robots.txt bestand is voor zoekmachinerobots belangrijk, omdat ze daarin aanwijzingen vinden in hoeverre de website-eigenaar de robots toestaat om pagina’s te indexeren. Daarbij komt het bijvoorbeeld vaak voor dat de algemene voorwaarden van een website niet geïndexeerd hoeven te worden, zodat de robots die pagina kunnen negeren en zich kunnen concentreren op de pagina’s die er in de ogen van de website-eigenaar toe doen. U kunt dit eenvoudig controleren door de URL van de website te gebruiken en hieraan /robots.txt toe te voegen. In ons geval is dat dan http://www.bysonlinemarketing.nl/robots.txt.

5. Controleer op de aanwezigheid van een sitemap.xml

Een sitemap.xml bestand is voor zoekmachines een belangrijke handleiding om te zien uit welke pagina’s een website bestaat. Uiteraard komen ze hier zelf ook achter door gewoon de website te bezoeken en alle links te volgen, maar het helpt enorm als de zoekmachinerobots gewezen wordt op welke pagina’s er binnen een website bestaan. Dit is eenvoudig te controleren door /sitemap.xml aan de URL toe te voegen. In ons geval is dit http://www.bysonlinemarketing.nl/sitemap.xml.

Door Gerard top


Reacties:

Door Marco Prins | 9 maart 2010Top ^

Uiteraard wordt er veel over dit soort zaken geschreven en zijn sommige zaken als het goed is bij velen bekend. Maar vooral punten 1 en 2 zijn voor mij een eye opener. Bij onze website http://www.reccen.nl zijn er nog redelijk veel puntjes die we moeten oplossen en hebben we een SEO man ingeschakeld. Het laatste wat wij willen is uiteraard een penalty.

Bedankt voor de informatie.

Marco P.
marco@reccen.nl

Door Leendert | 12 maart 2010Top ^

De aanwezigheid van bepaalde zaken is 1 ding, maar de kwaliteit ervan is wat telt voor de zoekmachines. Ik denk dat je met punt 1 en 2 al voorbij gaat aan het feit hoe een goede titel en meta-description eruit moet zien. Pas wanneer deze kwalitatief in orde zijn, kun je je de vraag stellen of er misschien dubbele gebruikt worden.

Ook voor een sitemap.xml en robot.txt geldt dit. Wanneer jouw website goed in elkaar zit, zal een zoekmachine deze bestanden niet nodig hebben voor een goede indexatie. Het kan de indexatie uiteraard wel ten goede komen, maar ik denk dat een goede interne linkstructuur belangrijker is. Ook moet je altijd kritisch blijven op wat er in een sitemap.xml staat. Zo zie ik jullie sitemap.xml die je als voorbeeld aanhaalt, dat er ook een 404 error pagina in is opgenomen. Dit lijkt me niet helemaal de bedoeling. En dan heb ik het nog niet eens over dat hij niet voldoet aan het formaat dat Google voorschrijft voor het sitemap.xml-bestand.

Kortom, je hebt gelijk met de punten die aanhaalt, maar of je hiermee kunt bepalen of een website optimalisatie al dan niet nodig is, lijkt me wat te kort door de bocht.

Door Gerard Top | 15 maart 2010Top ^

Bedankt voor je reactie!

Je noemt terecht dat naast de aanwezigheid van elementen het ook belangrijk is dat deze elementen technisch in orde zijn. Ik verwacht echter dat met betrekking tot punt 1 en 2, het vaker voorkomt dat deze elementen verkeerd ingezet worden dan dat ze technisch niet in orde zijn, ook gezien de beperkte technische complexiteit van deze elementen voor een bouwer.

Verder deel ik absoluut je mening dat een goede interne linkstructuur in primaire zin belangrijker is dan een sitemap.xml. De sitemap dient dan ook ter ondersteuning en ik denk dat in dit geval geldt, baat het niet dan schaadt het ook niet. Overigens bevat onze sitemap.xml geen 404 pagina, maar een verwijzing naar een blogpost over 404 pagina's. Tot slot voldoet de sitemap wel degelijk aan de eisen die door Google gesteld zijn. Het is namelijk een strategische overweging om de priority en lastmod elementen in de sitemap.xml niet in te zetten. Deze elementen zijn overigens ook niet verplicht om te gebruiken. De volledige richtlijnen staan daarbij op sitemaps.org

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+