Home » Online marketing blog » SEO en het gebruik van meerdere domeinen
Gerard Top

SEO en het gebruik van meerdere domeinen

Door Gerard Top | 25 mei 2010
zoekmachines, domeinen

Een veel voorkomende vraag van klanten is wat ze moeten doen met meerdere domeinen. Dit is eveneens een onderwerp waarover de meningen nogal eens verschillen, maar ik hoop via deze blog post het een en ander te kunnen verduidelijken.

In de basis geldt dat één domein altijd beter werkt dan meerdere domeinen.

Krachten combineren

Wanneer er één domein gebruikt wordt is het niet alleen makkelijker om de website te onderhouden, ook de waarde van de inkomende links komt op één domein terecht. Wanneer er meerdere domeinen gebruikt worden zijn er ook inkomende links nodig om die domeinen van betekenis te laten zijn.

Dit is in de basis niet efficiënt, omdat links een deel van hun waarde verliezen als ze van de ene naar de andere pagina verwijzen. Stel dat de pagina waar de inkomende link op staat een waarde van 10 punten heeft en dat er 5 links op de pagina staan. Iedere link geeft dan een deel van de waarde door aan de volgende pagina, in dit geval een pagina binnen Site B. In dit voorbeeld geeft de link dus nog maar 2 punten door aan de pagina van Site B. Stel dat de pagina binnen Site B vervolgens een waarde van 4 heeft en 10 links op de pagina heeft, dan geeft Site B dus nog 0,4 punt door aan de andere pagina’s waaronder Site A. Site A krijgt dus nog maar 0,4 punt, terwijl het ook 2 punten had kunnen krijgen.

Let wel dat dit een vereenvoudigde weergave is van de werkelijkheid. In werkelijkheid spelen er nog meer factoren een rol bij het overgeven van de waarde van een pagina, maar dat is voldoende stof voor een volgende blog post!


Dubbele content en inhoud

Wanneer er meerdere domeinen ingezet worden is de kans aanwezig dat dezelfde content gebruikt wordt op verschillende websites. Omdat zoekmachines dubbele content zoveel mogelijk willen vermijden, kan dit ervoor zorgen dat de domeinen juist nadeel ondervinden, doordat ze gestraft zijn door de zoekmachines. Verder is het onderhoud van meerdere domeinen intensiever en kostbaarder dan het onderhoud van één domein.

Wanneer meerdere domeinen wel handig zijn

Hoewel het dus in de basis niet aan te raden is om meerdere domeinen op te nemen in de SEO strategie, zijn er wel toepassingen denkbaar die het gebruik van meerdere domeinen rechtvaardigen. Een belangrijke daarvan is de toepassing van zogenaamde microsites. Stel dat u eigenaar bent van een autowerkplaats en u heeft het domein gebruiktevolkswagens.nl ter beschikking naast uw eigen website. U kunt er dan voor kiezen om dat domein te gebruiken voor het inrichten van een website die zich alleen richt op gebruikte Volkswagens. Belangrijke hierin is wel dat u rekening houdt met de eerder genoemde aandachtspunten, zoals het vermijden van dubbele content. Verder is het van belang dat de microsite zich duidelijk onderscheid in termen van content van de eigen website. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om slechts één pagina met een kleine hoeveelheid algemene informatie in te zetten. De website over gebruikte Volkswagens zou in dit voorbeeld ook doordrenkt moeten zijn van unieke en waardevolle content die gaat over gebruikte Volkswagens.

Door Gerard top


Reacties:

Door Ineke | 1 december 2010Top ^

Beste Gerard,

Helder stuk tekst maar ik heb toch nog een specifieke vraag die me nog niet helemaal duidelijk is: Stel je wilt je website bekend maken onder één naam, en plaatst dus op die website al je content. (Noem hem website-a.nl) Die naam is op zich niet zo heel bekend, omdat het een zelfbedachte naam betreft, maar je verkoopt kinderkleding en daarom lig je bijvoorbeeld ook namen vast zoals kinderkleding.nl etc. (Helaas allang niet meer beschikbaar ;-) Maar goed... het is een voorbeeld. Is het dan wel handig om de domeinnaam www.kinderkleding.nl te laten verwijzen naar www.website-a.nl ? Kortom, meerdere domeinen vastleggen en deze allemaal terecht laten komen bij de hoofdwebsite, omdat die overige domeinen bestaan uit zoekwoorden die vaak worden gebruikt? Brengt het doorlinken van verschillende domeinen naar dezelfde content geen toegevoegde waarde? Want ik kan me in dit voorbeeld dus voorstellen dat je dus wel ook gevonden wordt op het woord kinderkleding en / of kleding, omdat dit dus in die domeinnaam zit, of ... heeft het helemaal geen zin om meerdere domeinen vast te leggen om uit te laten komen op één website?

Misschien beantwoord jouw opmerking: "Wanneer er meerdere domeinen gebruikt worden zijn er ook inkomende links nodig om die domeinen van betekenis te laten zijn." al de vraag, maar... ik kan me bijna niet voorstellen dat meerdere domeinen niet handig is?

Door Joris | 3 december 2010Top ^

Hoi Ineke,

Ik heb exact dezelfde vraag ?! ben je er al uit of dat zin heeft ? kunnen dan meer mensen je site vinden en kom je dus hoger bij de zoekmachine of krijg je dan juist strafpunten ?

Als je meer weet hoor ik graag :,)

Door Gerard Top | 3 december 2010Top ^

Hi Ineke,

Goede en leuke vraag! Hoewel ik weet dat er op dat vlak veel mensen van meningen verschillen ben ik van mening dat het aanschaffen van domeinnamen en vervolgens door laten linken in de basis geen zin heeft. Dit komt omdat de URL alleen slecht een kleine variabele is binnen het geheel. Je kunt je voorstellen dat je probeert te ranken in zoekmachines met alleen een URL (zonder website) waarbij de concurrentie op die term (kinderkleding) wel een website heeft, inkomende links heeft, historie heeft, et cetera. Daar kun je niet tegen op concurreren zonder een website onder de URL te plaatsen (denk om dubbele content!). Met andere woorden: Je zult ongetwijfeld het kinderkleding.nl domein ergens terugvinden in de resultaten, maar schrik er niet van als die pas op de allerlaatste pagina staat.

De enige reden waarom het aanschaffen van meerdere domeinen wel nuttig zou kunnen zijn is om 1) de "mooie namen" weg te kapen voor de concurrentie en 2) om veel voorkomende spelfouten in de URL op te vangen.

Mocht je een domeinnaam vastgelegd hebben om één van bovenstaande redenen, dan is het natuurlijk wijsheid om die (via een 301) door te laten linken naar je eigen website, voor het geval een potentiële bezoeker op de gok "kinderkleding.nl" in toetst, of iemand een spelfout maakt. Dat is een zeldzaamheid, maar in dit geval geldt baat het niet, dan schaad het niet en bovendien heb je domeinen toch.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+