Home » Online marketing blog » SEO doelen bepalen
Gerard Top

SEO doelen bepalen

Door Gerard Top | 19 februari 2010
basics, zoekmachines, strategie

Naar aanleiding van mijn vorige blogpost over het bepalen van doelen kregen we veel vragen over het bepalen van mogelijke SEO doelen. In deze blogpost wil ik kijken naar hoe het mogelijk is om SEO doelen te bepalen en hoe de doelgroep van een website eenvoudig bepaald kan worden.

Mogelijke SEO doelen

Het meest gehoorde SEO doel is ‘om hoger in Google te komen’. Daarbij wordt vaak niets ontziend verlangd naar de eerste positie op een bepaald zoekwoord. Daarbij is het echter verstandiger om een stap verder te gaan dan alleen de positie binnen zoekmachines. Wat is het dat u echt met de website wilt bereiken? Veelal vallen de doelstellingen onder te verdelen in de volgende categorieën:

 1. Verhogen van het aantal bezoekers
  Hierbij gaat het uiteraard om het verhogen van het aantal relevante bezoekers, omdat zij waarschijnlijk een betere ROI geven dan niet-relevante bezoekers
 2. Verhogen van het aantal verkopen via de website
  Dit laat niet veel ruimte voor verbeelding en gaat vaak over het genereren van meer verkopen van product X.
 3. Verhogen van de merkbekendheid
  Dit wordt minder vaak toegepast en heeft ergens een bepaalde relatie met punt 5, maar SEO kan goed ingezet worden voor het verhogen van de merkbekendheid. Daarbij is het goed te weten dat gebruikers van zoekmachines een hogere notering in zoekmachines direct associëren met kwaliteit.
 4. Genereren van meer leads via de website
  Leads verschillen van sales in die zin dat leads niet altijd direct gerelateerd zijn aan een commercieel belang. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het verhogen van het aantal inschrijvingen voor een nieuwsbrief.
 5. Reputatiemanagement
  Dit is een intensief proces voor SEO en behelst het neutraliseren van de zoekmachineresultaten op de naam van de website. Dit houdt in dat negatieve resultaten naar beneden gedrukt worden door extra plekken op de zoekmachine resultatenpagina in te nemen.
 6. Beïnvloeden van meningen of ideeën
  Door ideeen of content te promoten is het mogelijk om de mening van velen te beïnvloeden. Dit is ook één van de belangrijkste reden waarom mode blogs zo gegroeid zijn in status: Wat daar geschreven wordt bepaalt voor een niet te onderschatten deel de mening van het publiek.

Daarbij zou het goed kunnen zijn om een SWOT analyse te maken, waarin sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen in een matrix geplaatst wordt, zodat het maken van een strategie eenvoudiger is. Verder is het verstandig om de doelen zo SMART mogelijk op te stellen, om de meetbaarheid en de terugkoppeling van de doelen zo effectief mogelijk te krijgen.

Bepalen van de doelgroep voor uw website

Om de intentie van bezoekers beter te kunnen gebruiken is het zinvol om zoekopdrachten beter te begrijpen. Zoekopdrachten kunnen worden onderverdeeld in drie typen:

 1. Informatieopdrachten
 2. Navigatieopdrachten
 3. Koopopdrachten

Dit is belangrijk, omdat iedere bezoeker andere woorden gebruikt per type zoekopdracht. In het eerste voorbeeld kan dit bijvoorbeeld sportauto kopen zijn. In het derde geval is dit Ferrari 430 Scuderia. Het verschil in deze zoekopdrachttypen heeft ook gevolg voor de inrichting van de website op zoekwoorden. Het is dus belangrijk uzelf af te vragen wat voor type uw doelgroep gebruikt om u te vinden en hier de structuur en inhoud van de website op af te stemmen.

Naast de zoekopdrachten van de doelgroep zegt het aanbod van uw producten of diensten ook veel over de mogelijke doelgroep. Als u gespecialiseerd bent in het verkopen van sportauto’s is het bijvoorbeeld minder handig om content te richten op kinderen of ouderen.

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+