Home » Online marketing blog » Google Analytics: De Missende Link
Gerard Top

Google Analytics: De Missende Link

Door Gerard Top | 9 december 2009
strategie, online marketing, analytics

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van Google Analytics, sterker nog: In vele gevallen is het meten van het websitegebruik essentieel in de online marketing mix. Wanneer er echter doelen opgesteld zijn waar de gegevens tegen afgezet kunnen worden, ontstaat er meerwaarde omdat het resultaat concreet geëvalueerd kan worden. Google Analytics is echter een populaire interpretatie van Google om website eigenaren gegevens te presenteren over de prestaties van hun website. Ze slagen daar goed in en voldoen voor vele website-eigenaren. Naar mijn mening mist Google Analytics echter enkele statische functionaliteiten zoals het vergelijken van tijdsperioden via boxplots, of het tonen van de mediaan.

Vijf getallen samenvatting

De weergave over tijd die Google Analytics momenteel hanteert om het bezoekerspatroon weer te geven is vooral nuttig, bijvoorbeeld wanneer een website-eigenaar wil zien wat het effect was van een bepaalde nieuwsbrief. Daarbij geeft Google Analytics enkele cijfers als het totale aantal bezoeken, het aantal unieke bezoekers en het aantal terugkerende bezoekers. Wat daarbij in mijn ogen mist is een vijf getallen samenvatting over de betreffende periode. Een vijf getallen samenvatting maakt het mogelijk om efficiëntere indruk te krijgen van de verdeling van de gegevens.

De vijf getallen samenvatting bestaat – logischerwijs – uit vijf getallen, die uit kwartielen bestaan. De kwartielen staan in de statistiek voor waarden die een geordende set data in vier gelijke delen opdeelt. Daarmee ontstaan drie kwartielen, Q1, Q2 en Q3, waar Q staat voor de Engelse benaming van kwartiel. Aan de vijf getallen samenvatting worden dan nog de minimum en maximum waarde toegevoegd als Q0 en Q4, zo dat een grote hoeveelheid gegevens kort samengevat kan worden in vijf getallen.

Mediaan of gemiddelde?

De mediaan is het tweede kwartiel in de vijf getallen samenvatting en geeft aan welke waarde, de middelste waarde uit een hoeveelheid gegevens is. Hiermee verschilt de mediaan van het gemiddelde, die het totaal van de waarnemingen deelt door het aantal waarnemingen. Een nog belangrijker verschil is dat het gemiddelde gevoelig is voor uitschieters, terwijl de mediaan veel robuuster is. Stel dat het aantal bezoekers van een bepaalde website is gemeten en dat daarbij de volgende gegevens naar voren komen:

3, 9, 14, 23, 7, 10, 1, 2, 5, 6.

De vijf getallen samenvatting is dan als volgt:

 
Q0 Q1 Q2 Q3 Q4 Totaal Gemiddelde
Bezoeken 1 4 7 10 23 80 8

Stel dat in dezelfde waarneming een nieuwsbrief verzonden was en de waarden van drie dagen beïnvloed waren. De volgende gegevens komen dan naar voren:

3, 9, 14, 300, 100, 50, 1, 2, 5, 6.

De vijf getallen samenvatting is dan:


Q0 Q1 Q2 Q3 Q4 Totaal Gemiddelde
Bezoeken 1 4 7 10 23 80 8
incl. nieuwsbrief 1 4 8 41 300 490 49

Zoals uit de tabel af te lezen is, is het gemiddelde veel harder gestegen dan de mediaan. Wat nog belangrijker is zijn de conclusies die op basis van de vijf getallen samenvatting gemaakt kunnen worden. Wanneer alleen naar het totaalbeeld en het gemiddelde gekeken zou worden, zou de website-eigenaar kunnen verwachten dat deze 49 bezoeken per dag zou krijgen. Dit is een logische maar gevaarlijke conclusie omdat er maar 3 dagen waren, waarbij het bezoekersaantal daadwerkelijk boven de 49 lag.

Wanneer de vijf getallen samenvatting meegenomen wordt in de conclusie komt de verdeling van het aantal bezoekers beter naar voren. Hier blijkt bijvoorbeeld uit dat 50% van de dagen het bezoekersaantal 8 of lager was. Dit verschilt nogal van de conclusie dat de website gemiddeld 49 bezoekers per dag zou krijgen, sterker nog: Uit de samenvatting blijkt dat meer dan 75% van de dagen minder bezoekers naar de website kwamen dan het gemiddelde van 49 bezoekers. Het is daarom dus belangrijk om ook te kijken naar de verdeling van de gegevens.

Vernieuwd inzicht leidt tot een vernieuwde conclusies

Zoals gezegd kan een vijf getallen samenvatting een beter inzicht geven in de verdeling van de gegevens. Dit geeft een waardevollere, of in iedere geval vollediger, beeld van de daadwerkelijke prestaties van een website.

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+