Home » Online marketing blog » Google Analytics: Bijhouden van gebeurtenissen op uw website
Gerard Top

Google Analytics: Bijhouden van gebeurtenissen op uw website

Door Gerard Top | 22 januari 2010
analytics,

Via Google Analytics is het mogelijk om veel inzicht te krijgen in het bezoekersgedrag van uw website. Daarbij zijn we veel gegevens al als standaard gaan beschouwen. We weten bijvoorbeeld waar bezoekers vandaan komen, welke browsers bezoekers hebben, welke pagina’s deze bezocht hebben, hoe lang bezoekers op een pagina zijn geweest en zelfs waar bezoekers de website hebben verlaten. Wat we echter niet (direct) kunnen meten is wat een bezoeker doet op een pagina. Één van de meest nuttige toepassingen van deze meetgegevens wordt duidelijk wanneer bijgehouden wordt waar een bezoeker afhaakt tijdens het invullen van een (registratie)formulier. Als we dat precies bij kunnen houden, wordt ook meteen duidelijk waar de knelpunten zitten. Heeft u voor het veld rekeningnummer bijvoorbeeld 100 potentiële klanten, maar houdt u daarna 23 potentiële klanten over? Dan is dat een signaal dat dat veld voor de doelgroep een te hoge drempel is.

Hoe hou ik gebeurtenissen bij in Google Analytics

Om gebeurtenissen bij te houden is enkele basiskennis HTML nodig, maar gelukkig is het geen raketwetenschap. Om gebeurtenissen bij te houden moet de pageTracker functie uitgebreid worden. Dit is een standaardfunctie die in de Google Analytics code zit. Binnen een formulier veld is het mogelijk om informatie te verzenden naar Google Analytics, zodra een bezoeker op het veld klikt. Om hiervan gebruik te maken gebruiken we het onfocus attribuut. Dit attribuut breiden we zoals gezegd uit met de volgende code:

Google Analytics trackEvent code

Hierin komen drie parameters voor: URL_NAAM, FORMULIERVELDNAAM en ACTIE. Als u een contactformulier wilt doormeten via de URL www.mijnwebsite.nl/contact/, dan gebruikt u hiervoor de naam /contact/. Voor de tweede parameter gebruikt u de veldnamen van het formulier zoals, naam, achternaam, telefoonnummer, etc. Tenslotte gebruikt u de derde parameter voor de actie die de gebruiker doet, zoals ‘klik’.

Hoe zie ik de gebeurtenissen terug in Google Analytics?

Als u vervolgens inlogt in uw Google Analytics account, gaat u in het linkermenu naar het kopje Inhoud.

Google Analytics menu: Inhoud

Vervolgens klikt u op het kopje Gebeurtenissen in het linkermenu.

Google Analytics overzicht: Bijhouden van gebeurtenissen

U ziet nu de gebeurtenissen in de rechterkolom van de pagina.

Google Analytics menu: Gebeurtenissen

Google Analytics heeft altijd een vertraging van 24 uur voordat u de nieuwe gebeurtenissen in uw account ziet. Als u eenmaal gegevens verzameld kunt u dus beginnen met het analyseren van het gedrag van de bezoekers van uw website!

Door Gerard top


Reacties:

Door FY | 29 maart 2012Top ^

Interessante post!
Kun je ook laten zien hoe de html code er van een formulier(veld) uitziet waar de trackingcode in is geplaatst?

Door P ten Cate | 23 april 2012Top ^

@FY

Inmiddels is de code ietwat verandert door de verschillende aanpassingen die google analytics heeft doorgemaakt. Deze luidt nu alsvolgt:

onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'category', 'action', 'opt_label', 'opt_value']);

Het idee is dat je bij het/de gewenste veld(en) binnen de html code van het formulier deze regel bijvoegd, om zo waar te kunnen nemen binnen analytics wanneer deze actie voorkomt.

Binnen de html code van een formulier(veld) zal het er dan alsvolgt uitzien:Voor een uitgebreide(re) uitleg voor het toepassen van deze code zou ik je graag verwijzen naar de onderstaande link:

http://www.eugenoprea.com/google-analytics-event-tracking-measure-call-to-actions/

Ik hoor graag of je hiermee bent verder geholpen.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+