Home » Online marketing blog » Facebook groepen of fanpagina?
Roland van Ommeren

Facebook groepen of fanpagina?

Door Roland van Ommeren | 17 september 2010
Social media

Facebook groepen of fanpagina’s?

Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?

Facebook Groepen

Facebook Groepen verschilt niet veel van andere groepen die te vinden zijn op het Internet, mensen delen dezelfde interesses en zoeken elkaar op om meningen, ervaringen en informatie uit te wisselen. Als gebruikers dus een bepaalde interesse delen kunnen ze een Facebook Groep aanmaken en vrienden uitnodigen om lid te worden. Daarnaast kunnen de leden van de groep net zoals op forums, profielpagina’s en blogs, berichten plaatsen op de startpagina van de Facebook Groep. Ook is er de mogelijkheid topcis te openen en berichten te plaatsen op het forum van de Facebook Groep. Elke gebruiker van Facebook met een eigen profiel kan een Facebook Groep aanmaken. De beheerder van de Facebook Groep pagina kan bepalen of de Groep openbaar, besloten of geheim is. Van openbare groepen kan iedereen lid worden, en leden kunnen anderen uitnodigen lid te worden.

De inhoud van een Facebook Groep kan door iedereen worden bekeken en kan geïndexeerd worden door zoekmachines. Bij een besloten groep bepaald de beheerder wie er lid wordt en kunnen leden de inhoud van de pagina zien. De beschrijving van de pagina is wel voor iedereen zichtbaar. Bij een geheime groep is de inhoud en de gehele pagina enkel zichtbaar voor leden. Lidmaatschap is ook enkel verkrijgbaar op uitnodiging.
Bij een groep is de beheerder en oprichter van de groep altijd zichtbaar voor de leden, zo is de Facebook Groep pagina altijd aan de beheerder verbonden. Dat wil zeggen dat je als beheerder van een groep iets plaats op de Facebook Groep pagina het automatisch aan je persoonlijke profiel wordt gekoppeld. Binnen een groep is het mogelijk als beheerder alle leden van de groep (tot een maximum van 5000 leden) tegelijkertijd een persoonlijk bericht te sturen.

Facebook Fanpagina’s

Fanpagina’s zijn bedoeld om publieke figuren, artiesten, merken of organisaties te vertegenwoordigen. De beheerder mag daarom ook alleen maar een officiële vertegenwoordiger zijn van de personen of organisaties.

Voor het aanmaken van Facebook Fanpagina’s is net zoals bij Facebook Groepen een eigen profiel pagina nodig. Het grote verschil met een Facebook Groeppagina is dat je als beheerder van de fanpagina niet gelinkt wordt aan je persoonlijke profiel. Je persoonlijke profiel en de Facebook Fanpagina zijn dus van elkaar gescheiden. Zo kun je als beheerder content plaatsen wat van de fanpagina zelf komt, en niet van je eigen profiel.
Een ander verschil tussen de Facebook Groep pagina’s en de Facebook fanpagina’s is dat een fanpagina niet afgeschermd kan worden en dus niet besloten is, ook wordt de inhoud altijd geïndexeerd door Google. Daarnaast is er de mogelijkheid applicaties te plaatsen op de pagina wat op een Facebook Groep pagina niet kan, waardoor de pagina veel beter te personaliseren is.
Er is de mogelijkheid tot adverteren voor fanpagina’s op andere webpagina’s, dit door middel van een deel van een stukje Facebook code welke geïmplementeerd kan worden op andere webpagina’s. Ook valt er binnen Facebook zelf te adverteren door kleine advertenties op te geven van maximaal 160 woorden, een foto en een titel. De kosten zijn afhankelijk van het aantal keer dat de advertentie wordt aangeklikt. De doelgroep waar de advertenties op gericht moeten worden valt nauwkeurig te definiëren. Zo kan er onderscheid worden gemaakt in leeftijd, geslacht, interesses, demografische gegevens, opleiding en werk.Fanpagina beheerders kunnen geen massaberichten sturen naar hun leden, maar maken de leden attent op updates op fanpagina startpagina, deze updates verschijnen automatisch bij alle leden op hun persoonlijke startpagina. Bij Groep pagina’s verschijnen de berichten niet automatisch op de startpagina.

De verschillen in detail

FunctieFanpaginaGroeppagina
Zichtbaar zonder inloggenJaJa (mits publiek profiel)
Geïndexeerd door zoekmachinesJaJa (mits publiek profiel)
Zoekmachine vriendelijke URL’sJa, mits de pagina meer dan 25 leden heeft.
Ja
Discussies en forumsJaJa
Extra applicaties toevoegenJaNee
Berichten sturen naar alle ledenJa (middels updates op de ‘startpagina’)Ja (middels persoonlijk bericht)
Bezoekers statistiekenJaNee
Video’s en foto’s uitwisselenJaJa
Evenementen uitnodigingenJaJa
Evenementen in inboxNeeJa
Adverteren binnen FacebookJaJa
Adverteren buiten Facebook
(Social Plug-ins)
JaNee

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat Facebook Fanpagina’s over het algemeen meer mogelijkheden bevat voor merken en organisaties om informatie te verspreiden en te adverteren dan Facebook Groep pagina’s. Vooral de mogelijkheden om applicaties te gebruiken op de pagina, en het gebruik van Social Plug-ins zijn een meerwaarde. Ook blijven leden beter up to date doordat elke post die geplaatst wordt op de startpagina van de Fanpagina bij leden op hun eigen startpagina verschijnt.
En groeppagina’s zijn beter om evenementen te organiseren en actieve discussies te beheren rondom een bepaald thema. De interactie binnen een groep is makkelijker, daar tegenover staat dat een groep niet altijd een open karakter heeft, en niet iedereen die wil kan reageren.


Reacties:

Door Rob | 19 september 2010Top ^

Je overzicht klopt niet helemaal. Het is bij Facebook Fanpagina's namelijk wel degelijk mogelijk om zoekmachinevriendelijke URL's te krijgen (zie http://www.facebook.com/kortsluiting). Dit kan al als je 25 fans hebt. Ook is het mogelijk om om fans uit te nodigen voor evenementen.

Door Gerard Top | 20 september 2010Top ^

Hi Rob,
Bedankt voor je reactie, we hebben het overzicht bijgewerkt!

Ter achtergrond: De bronnen spreken elkaar hierin vaak tegen, omdat Facebook in hoog tempo updates doorvoert. De kans dat het overzicht dus over een maand achterhaald is zeker aanwezig.

Nogmaals bedankt voor je kritische blik.

Door Rob | 10 oktober 2010Top ^

Graag gedaan! Nu nog automatisch een mailtje ontvangen als er op je reactie gereageerd wordt ;-)

FB ontwikkeld inderdaad razendsnel, dat maakt het soms wat overweldigend.

Door Riet de Wit | 24 oktober 2010Top ^

In je facebook fanpage kun je unieke tabs aanmaken mbv. de toepassing “Static FBML’.
Maar daarvoor moet je HTML-code gebruiken en dat is voor veel mensen een drempel.

Ik heb een aanvulling geschreven op mijn blog, over hoe je zonder HTML-kennis toch een bedrijfspagina kunt maken:
http://www.nieuweklantenviajewebsite.nl/geen-htmlkennis-nodig-voor-facebook-bedrijfspagina/

Met behulp van WordPress is dat klusje gemakkelijk te doen.

Er zijn inmiddels programmaatjes die hetzelfde doen (bv. facebooktabsite.com) maar daar moet je eerst een account aanmaken en je krijgt in de gratis versie een reclamebanner onderaan je fanpage.

Door Laurence Joossens | 6 september 2011Top ^

Beste,

Ik heb een vraagje omtrent reclame maken op Facebook. Ik ben de beheerder van de fanpagina 'Laat maar...' die reeds 58.800 fans telt. Nu is mijn vraag, of het legaal is dat ik op deze pagina reclame kan maken voor een bedrijf of organisatie. Doordat de statussen van deze pagina gemiddeld 15.000 weergaven telt, leek het mij interessant dit te weten...

Mvg,

Door Mieke | 13 maart 2012Top ^

Is het mogelijk om als je alleen een page op facebook hebt en geen persoonlijk account, toch lid te worden van een groep? Hoe gaat dat?

Door Wick | 12 september 2012Top ^

Hi, een vraagje.

Ik heb een 'geheime' groep aangemaakt en daar foto's opgezet.
Nu blijkt dat deze foto's ook te zien zijn door Facebookgebruikers buiten de groep.
Heb ik iets verkeerd gedaan met de instellingen of klopt dit?

Door han dekker | 6 december 2012Top ^

Weet iemand hoe het komt dat de balk met foto's van leden bovenaan de groep 'bevroren' lijkt ? Zie al heel lang dezelfde profielfoto's, dat was eerst wisselend.
Bij voorbaat dank voor antwoord !

Door Martijn de winter | 8 februari 2013Top ^

Is het mogelijk om bij we groep die niet zichtbaar is voor vreemden, personen uit te nodigen die niet in mijn vriendelijkst staan?

Door Sebastiaan | 20 mei 2013Top ^

Hoe kan ik mijn facebookpagina op mijn website "pagina facebook" zichtbaar maken zonder dat de mensen moeten inloggen ?
Ik ben naar de instellingen gegaan van mijn pagina, maar is daar niet terug te vinden.
Is volgens mij iets met inhoud publiek meergeven, maar hoe en waar kan ik dit instellen ?
Kan iemand mij helpen ?

Duizend maal dank bij voorbaat.

Groeten

Door Conny | 21 augustus 2013Top ^

Ik heb een pagina aangemaakt voor de bewoners van een vakantiepark. Jammergenoeg blijkt het een fanpagina te zijn terwijl ik een groeppagina in gedachten had. Weet u of ik dit nog kan veranderen?
Vriendelijke groet, Conny Hoogendoorn

Door Frank | 20 maart 2014Top ^

Dat zou ik ook wel willen weten?

Door Jeroen | 27 april 2015Top ^

Ik ben beheerder van een besloten groep op Facebook , hoeveel leden kan/mag ik maximaal toevoegen/accepteren ?

Door Jeroen | 27 april 2015Top ^

Ik ben beheerder van een besloten groep op Facebook , hoeveel leden kan/mag ik maximaal toevoegen/accepteren ?

Door Jeroen | 28 april 2015Top ^

Ik heb Een besloten groep op Facebook , hoe veel leden mag Een groep hebben?

Door HEEL FACEBOOK BAKT | 24 november 2015Top ^

goede middag

Op de groeppagina konden wij als beheerder zien hoeveelleden er naar een onderwerp/weergave
gekeken hadden
Hoe stellen wij dit opnieuw in?
bvd

Door CC CREATIES TOMAKE | 24 november 2015Top ^

goedemiddag
als beheerder van onze groep kons=den wij zien wie en hoeveel personen een bericht gezien hadden
hoe stel len wij dit opnieuw in

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+