Home » Online marketing blog » 3 manieren om zoekmachinerobots tegen te houden voor een optimalere indexering
Gerard Top

3 manieren om zoekmachinerobots tegen te houden voor een optimalere indexering

Door Gerard Top | 4 juni 2010
zoekmachines, robots.txt

We willen natuurlijk dat de websites goed geïndexeerd worden door zoekmachines. Om dat te bereiken proberen we allerlei structuren aan te brengen in de pagina’s om er maar voor te zorgen dat de robots de juiste content kunnen vinden. Er zijn echter ook gevallen dat u wil dat de robots sommige content niet indexeren.

Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij pagina’s die geen nuttige content bevatten, zoals de disclaimer of de sitemap. Een ander voorbeeld zijn pagina’s die content bevatten die alleen bedoeld zijn voor intern gebruik, denk bijvoorbeeld aan content die pas zichtbaar wordt nadat de gebruiker is ingelogd.

Bezoekbeleid van zoekmachines

Zoekmachines doorzoeken in de basis alles wat ze kunnen vinden en indien ze de content waardevol en uniek genoeg vinden wordt deze geïndexeerd. Zoekmachines kijken echter ook of ze de pagina überhaupt mogen bekijken. Ze doen dit door te kijken naar de volgende elementen:

  1. Op algemeen (website) niveau kijken zoekmachines of de doorzoeken van de pagina beperkt wordt door de robots.txt
  2. Op paginaniveau kijken zoekmachines of het doorzoeken beperkt wordt door het meta robots element
  3. Op linkniveau kijkt een zoekmachine of het doorzoeken van de pagina wel of niet beloond moet worden door de aanwezigheid van het rel=nofollow element

De derde variant is een soort middenweg, waarbij de pagina wel bezocht wordt (en mogelijk geïndexeerd wordt) maar waar de pagina geen waarde krijgt via links. Dit wordt vaak toegepast bij de plaatsing van externe links. De redenen daarachter zijn reden genoeg voor een aparte blogpost, dus daar kom ik een andere keer op terug!

Verbod door middel van een robots.txt

De robots.txt is een bestand die standaard in de web root (zoals http://www.bysonlinemarketing.nl/robots.txt/) van de website aanwezig zou moeten zijn. Hierin kunnen aanwijzingen gegeven worden aan zoekmachines. In onderstaand voorbeeld ziet u een voorbeeld van een robots.txt:

User-agent: *
Disallow: /blog?keyword=

De “user-agent” staat voor het type zoekmachine. Iedere zoekmachine heeft een eigen naam die gebruikt wordt als user agent. Op deze website (http://www.user-agents.org/) vindt u een aardig overzicht van de bekende user agents. Het * symbool wordt gebruikt om iedere user agent aan te spreken. Dit symbool staat dus synoniem voor “alles”.

Met het gedeelte achter de “disallow” tekst specificeert u de URL’s waarvan u niet wilt dat zoekmachines die bekijken.

Verbod door middel van een meta robots element

Een meta robots doet in feite hetzelfde als een robots.txt. Het belangrijke verschil is dat via de robots.txt de eerder afgegeven aanwijzingen nog expliciter gemaakt kunnen worden voor de betreffende pagina. Hieronder ziet u een voorbeeld van het toepassen van een meta robots element:

<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow” />

Met de term “noindex” geeft u aan dat u niet wilt dat de pagina geïndexeerd wordt. Verder geeft u met de term “nofollow” aan dat alle links op de betreffende pagina’s geen waarde door hoeven te geven aan de pagina’s waar ze naar toe linken.

Toepassen van een rel=nofollow element op een link

Zoals u via een meta robots element zoekmachines iets verbied op de hele pagina kunt u dat verbod ook beperken tot één specifieke link. Hiervoor gebruikt u het volgende voorbeeld:

<a href="/pagina-waarnaar-toe-gelinkt-wordt/" rel="nofollow" alt="linkvoorbeeld">Linkvoorbeeld</a>

Optimalere indexering

Door zoekmachines duidelijke aanwijzingen te geven weet u zeker dat de juiste, waardevolle content wordt geïndexeerd. Pagina’s die daar niet aan bijdragen kunnen buitengesloten worden door zoekmachines door één van deze drie methoden toe te passen. Het resultaat is dat u meer controle heeft over de pagina’s die geïndexeerd worden en daarmee dus ook een optimalere indexering kunt bereiken.

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+