Home » Online marketing blog » De anatomie van een pagina
Gerard Top

De anatomie van een pagina

Door Gerard Top | 21 oktober 2009
anatomie, basics, zoekmachines

Een website bestaat uit een verzameling pagina’s bij elkaar die verbonden zijn door middel van links. Op deze pagina’s kan allerlei interessante informatie staan, zoals video’s, afbeeldingen of tekst. Het aanbieden van deze informatie is in principe voldoende om een goede positie in zoekmachines te behalen met betrekking tot een bepaald onderwerp. Toch zijn er een aantal elementen die geoptimaliseerd kunnen worden om zoekmachinerobots te laten weten waar de pagina over gaat.

Net als ieder goed verhaal is een pagina opgedeeld in meerdere onderdelen. Zo is er een titel, een inleiding, een aantal paragrafen met tekst en eventueel wat afbeeldingen. Deze natuurlijke opbouw wordt ook door de robots van zoekmachines gebruikt om te bepalen waar een pagina over gaat.

De titel: De eerste indruk

Wanneer een robot een pagina bezoekt, kijkt deze als eerste (nou, figuurlijk gesproken dan) naar de titel van de pagina. Hiermee krijgt de robot al een goed idee waar de pagina over gaat omdat de titel, net als in een boek, in een paar kernwoorden verteld waar de pagina over gaat. Daarbij zijn de woorden die vooraan staan in de titel belangrijker dan de woorden die achterin staan. Als de pagina dus geoptimaliseerd moet zijn voor zoekmachines, is het verstandig belangrijke zoektermen op te nemen in de titel van de pagina.

De content: Het vervolg

Als de robot een indruk gekregen heeft van de pagina kijkt deze verder op de pagina om meer informatie te verzamelen over de inhoud. In de meeste situaties komt de robot dan een subtitel of paragraaftitel tegen die iets verteld over een (sub)onderdeel van de inhoud. Deze neemt de robot vervolgens op en kijkt hoe dat past in het grotere geheel van de pagina. Ditzelfde doet de robot voor de zinnen en de links die hij tegenkomt op de pagina.

Het is belangrijk dat de content interessant is, niet alleen voor zoekmachines, maar vooral voor de bezoekers van de website. Hierdoor weet u zeker dat bezoekers terug komen naar uw website, artikelen doorsturen naar anderen, of opnemen op hun eigen website. Deze vormen van informatiedeling zijn ontzettend belangrijk, omdat ze niet alleen aangeven dat de website interessant is, maar ook omdat zoekmachines dan weten dat de website interessant genoeg is voor een hogere notering in hun resultaten.

Afbeeldingen: Niets te zien

Hoewel zoekmachines hun robots blijven ontwikkelen zijn ze nog niet in staat om afbeeldingen te ‘zien’. Robots gebruiken daarom de afbeeldingnaam om te zien wat er op de afbeelding staat. De afbeeldingnaam is hetzelfde als de bestandsnaam van de afbeelding. Het is daarom belangrijk de afbeeldingen beschrijvende namen te geven, die iets zeggen over de afbeeldingen. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van een zogenaamde alt attribuut. Dit attribuut wordt door browsers gebruikt wanneer een gebruiker geen afbeeldingen kan zien. In het alt attribuut staat dan de informatie die anders in de afbeelding te zien was. Gebruik daarom ook altijd het alt attribuut, niet alleen om de robots te vertellen waar de afbeelding over gaat, maar ook om die gebruikers die geen afbeeldingen kunnen zien die informatie te geven.

Het totaalplaatje

Het geheel is altijd meer dan de som der delen. Dat geld ook voor zoekmachine optimalisatie. Het heeft daarom bijvoorbeeld niet zoveel zin om in de titel van de pagina zoekwoorden op te nemen, die verder niet meer voorkomen op de pagina. Robots zijn inmiddels heel goed in staat om woorden, zinnen en teksten als geheel te zien en daarin samenhang te ontdekken. Deze samenhang is essentieel in het eindoordeel van de robot.

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+