Home » Online marketing blog » De anatomie van een link
Gerard Top

De anatomie van een link

Door Gerard Top | 5 november 2009
basics, links, anatomie, zoekmachines

Het internet zou in zijn huidige vorm nooit hebben kunnen bestaan zonder de aanwezigheid van links. Links zijn de essentiële verbindingen tussen twee pagina’s en maken het voor de gebruiker mogelijk om de informatie te vinden die deze zoekt. In deze blogpost wil ik stil staan bij de ‘anatomie’ van een link, zonder het direct heel technisch te maken.

Het verschil maken

Het eerste belangrijke verschil is dat er grofweg twee soorten links zijn: Interne links en externe links. Interne links zijn links binnen dezelfde website, bijvoorbeeld tussen de homepage en de contactpagina. Externe links zijn links naar andere websites.
Het tweede onderscheid wat gemaakt moet worden is de richting van de link. Hierin kan een onderverdeling gemaakt worden tussen inkomende en uitgaande links. Het perspectief van de richting moet altijd gezien worden vanaf een pagina, dus een link van de homepage naar de contactpagina is een uitgaande interne link voor de homepage. Voor de contactpagina is dezelfde link een inkomende interne link.

De code

Ok, om de anatomie van een link duidelijk te maken moet ik toch even stil staan bij de terminologie en de techniek van een link. Hieronder volgt een stukje code van een link naar deze website:Een link wordt in de code van een pagina aangeduid met een <a> element. Binnen dat element kunnen verschillende attributen toegevoegd worden, zoals in dit voorbeeld ‘href’. Dit attribuut geeft inhoud aan een link in die zin dat ‘href’ bepaald wat de locatie is waar naar toe gelinkt moet worden. Het andere attribuut ‘rel’ geeft de relatie van de link aan. In dit geval is het een instructie aan een zoekmachine robot, namelijk dat deze de link niet mag volgen. Dit gebeurd vaak bij externe links in fora en (blog)reacties, omdat je als eigenaar van de website niet altijd zeker bent van de inhoud van die externe website. Als een bezoeker bijvoorbeeld in een commentaar een link achterlaat naar een spamgerelateerde website, dan wil je daar als website eigenaar niet mee geassocieerd worden. Om dat te voorkomen kan dan het rel attribuut ingezet worden.

De kern

Nu geef ik de ankertekst waarschijnlijk teveel krediet, maar vanuit deze blogpost kan de ankertekst gezien worden als de kern van een link. Zoekmachine robots gebruiken namelijk de ankertekst om te bepalen waar de gelinkte pagina over gaat. De ankertekst wordt dan meteen gebruikt als zoekwoord of verwijzing voor de gelinkte pagina. Vanuit dit perspectief is het dus ontzettend belangrijk dat de ankertekst nuttig gebruikt wordt. Vaak worden nog ankerteksten gebruikt als ‘klik hier’ of ‘lees meer’. Vanuit zoekmachine optimalisatie oogpunt is dat niet erg efficiënt, omdat dan de pagina waarnaar gelinkt wordt dus aanmerkt als ‘klik hier’ pagina in plaats van, bijvoorbeeld, ‘Top 5 Sinterklaascadeaus’. Wanneer een pagina in dit voorbeeld gevonden moet worden op ‘sinterklaascadeaus’, wordt die dus eerder gevonden met ‘Top 5 Sinterklaascadeaus’, dan met ‘klik hier’.

Wat is de link in het verhaal?

Wanneer er teksten geschreven worden voor websites wordt er vaak geen rekening gehouden met zoekmachine optimalisatie. Toch is dit van essentieel belang, omdat de robots van zoekmachines deze teksten gebruiken om te bepalen waar een pagina over gaat en deze naar dat inzicht indexeren. De ankerteksten van links wegen daarbij zwaarder dan de tekst, hoewel het de som der delen is die de uiteindelijke positie bepalen in een zoekmachineresultatenpagina. Hou daarom bij het opstellen van de teksten voor een website rekening met het feit dat niet alleen de gebruikers een pagina lezen, maar ook de zoekmachinerobots.

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+