Home » Online marketing blog » Bezoekersstromen analyseren
Gerard Top

Bezoekersstromen analyseren

Door Gerard Top | 31 januari 2010
online marketing

Een website dient vaak, hoewel niet altijd, een bepaald doel. Meestal heeft dit doel een commerciële inslag, zoals het kopen van bijvoorbeeld een boek. De website staat echter niet op zich in het totaalproces van behoefte tot behoeftevervulling, om het heel abstract te benaderen. Iedere bezoeker doorloopt een aantal stappen vanaf het moment dat een bezoeker de behoefte heeft om een boek te kopen tot de uiteindelijke aankoop. Hierbij spelen de zes stappen in de koopcyclus een rol. De zes stappen zijn:

  1. Bewustzijn
  2. Interesse
  3. Overwegen
  4. Aankopen
  5. Onthouden
  6. Doorgeven

Het is voor een bedrijf goed mogelijk om op de eerste vier punten in de koopcyclus in te haken door middel van een website. Deze website is dan geheel ingericht om het doel van die stap, bijvoorbeeld bewustzijn, te behartigen. Tegenwoordig komen eigenlijk veelal mengvormen voor, waarbij websites zowel bewustzijn willen creëren door nieuwe producten te promoten, of bestaande producten willen verkopen via een webshop. Soms is echter niet altijd duidelijk hoe een website presteert vanaf het moment dat een bezoeker de website bekijkt, tot het moment dat een bezoeker een aankoop doet. Een belangrijk instrument daarbij is de conversietrechter.

Hoe ziet de conversietrechter er uit?

De conversietrechter is een trechtervormige figuur, die het gebruikers mogelijk maakt om bij iedere stap uit het aankoopproces te stappen. Dit is een bijzonder lastige eigenschap van de tunnel, die het website-eigenaren soms behoorlijk lastig kan maken. Van alle bezoeker die een website bezoeken koopt maar een deel van de bezoekers daadwerkelijk een product.

Conversietrechter

Optimaliseren van de conversietrechter

De website kan op ieder deel van de conversietrechter een optimalisatie uitvoeren, door te kijken waarom een bezoeker afhaakt. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je een onderzoek houden onder de bezoekers, waarin onderzocht wordt wat de beleving is van de bezoekers tijdens het aankoopproces. Zijn de formulieren te complex? Straalt het ontwerp te weinig vertrouwen uit? Wordt er te weinig of teveel informatie gegeven? Is duidelijk wat er van de gebruikers verwacht wordt in iedere stap van aankoopproces?

Deze vorm van onderzoek levert het meest accurate resultaat op, maar is tegelijkertijd vrij duur en intensief, omdat niet veel gebruikers meedoen aan een dergelijk onderzoek tenzij er iets leuks verloot wordt. Daarom is het ook mogelijk om een deel van het antwoord te deduceren uit analytische gegevens. Als er bijvoorbeeld gebeurtenissen bijgehouden worden, is het ook mogelijk om te zien waar een gebruiker afhaakt in het aankoop proces. Stel dat 50% van de gebruikers afhaakt bij het veld e-mailadres, is dat misschien een teken aan de wand dat die drempel voor de doelgroep te hoog is.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere opties, die duidelijke indicatoren kunnen zijn van bepaalde drempels. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bezoekers wel veel op een bepaald product klikken, maar de productinformatie niet of nauwelijks lezen, maar direct wegklikken of teruggaan naar de vorige pagina. Dit is te zien aan een hoog bezoekersaantal, maar aan een lage waarde bij het label gemiddelde tijd op pagina of een hoog weigeringpercentage in Google Analytics. Dit kan bijvoorbeeld komen door het taalgebruik op de pagina of de structurering van de informatie op de pagina.

Licht aan het einde van de tunnel?

Om de conversietrechter te optimaliseren is het belangrijk om bezoekersstromen in de gaten te houden en kritisch te blijven op processtappen. Pas probleempunten binnen de website of op een pagina aan om het aankoopproces voor de doelgroep zo eenvoudig mogelijk te maken. Op die manier heeft niet alleen de klant, maar ook de website-eigenaar veel voordeel van het proces.

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+