Home » Online marketing blog » 5 Elementen waar een website niet zonder kan
Gerard Top

5 Elementen waar een website niet zonder kan

Door Gerard Top | 23 juli 2010
online marketing, basics

De titel van deze blog post geeft meteen al een onmogelijke uitdaging aan: hoezo zijn er maar 5 dingen waar een website niet zonder kan? Een website is een ultieme marketingtool die meerdere disciplines bij elkaar brengt: User Experience, zoekmachine optimalisatie, PR en (zoekmachine) marketing. Die disciplines hebben ieder hun eigen speerpunten die in ieder geval niet op één A4 passen. Toch wil ik proberen om dit terug te brengen naar 5 kernpunten die bij iedere website essentieel zijn voor het slagen van de website.

Een doel

Dit lijkt misschien een valse start van deze lijst, maar het komt vaak voor dat klanten vragen om een website maar daarbij niet nagedacht hebben over het daadwerkelijke doel van de website. Een doel geeft niet alleen een concretere richting aan de invulling van de website, maar maakt een website ook meetbaarder. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om te bepalen of een website succesvol is (met andere woorden of de website de doelen behaald heeft) en of de investering effectief is geweest. Bij het opstellen van het doel kun je de volgende vragen stellen:

  1. Wat wil ik bereiken met de website?
  2. Wat wil ik dat de bezoekers doen op de website?

Zorg er voor dat dit doel ook duidelijk naar voren komt in de boodschap en de vormgeving van de website.

Overzichtelijke navigatie

Zodra een bezoeker op een website komt en meer te weten wil komen over de website wordt de navigatie essentieel. Eén van de basiswetten op het internet komt voort uit een boek van Steve Krug en gaat uit van het feit dat een bezoeker in de basis niet na zou moeten denken om het doel te bereiken. Concreet betekent dit dat navigatie dusdanig overzichtelijk moet zijn dat een bezoeker bij wijze van spreken automatisch de juiste pagina vindt. Zorg er dus voor dat de labels duidelijk zijn en voldoende de lading dekken, zodat een bezoeker direct vindt wat hij zoekt.

Zoekfunctie

Ok, de navigatie is misschien helder en duidelijk, toch vervallen bezoekers vaak in het gebruik van een interne zoekmachine. Die zou immers op een directere manier antwoord moeten geven op de vraag van de bezoekers. Daarbij legt een interne zoekmachine als het ware het initiatief bij de website en haalt de zoekmachine het initiatief weg bij de bezoekers. Het gevolg is dat de bezoeker minder hoeft na te denken waar het antwoord staat op de website, omdat de zoekmachine dat antwoord geeft.

Duidelijke en heldere lay-out

In navolging op een overzichtelijke lay-out geldt dat er ook een duidelijk onderscheid moet zijn in de lay-out. Dit zit dus vooral in de vlakverdeling en de kleurstelling, maar kan een website maken of breken. Zorg er voor dat de bezoeker het verschil ziet tussen content en navigatie. Daarbij komt dat het – via de lay-out – voor de bezoeker ook duidelijk moet zijn wat de volgende stap is om het doel van de bezoeker te bereiken.

Mogelijkheid om feedback te geven

Of een bezoeker nu ontzettend enthousiast is of ontzettend negatief is over een dienst of een product: De bezoeker moet altijd het idee hebben die gevoelens te kunnen uiten bij de website-eigenaar. Zorg er daarom voor dat deze mogelijkheid geboden wordt binnen een logische en overzichtelijke structuur.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de website een duidelijke feedback geeft op de acties van de bezoeker. Als de bezoeker bijvoorbeeld een pagina bezoekt die niet meer bestaat, toon dan een gebruikersvriendelijke 404-pagina die duidelijk vermeld wat er aan de hand is en wat de bezoeker kan doen om verder te gaan. Ditzelfde geldt voor het gebruik van formulieren. Probeer hierin het gebruikersgemak zo ver mogelijk naar voren te laten komen, zodat er geen frustraties ontstaan bij de bezoekers.

Van A naar Z

In de basis komt het er op neer om een duidelijk doel op te stellen voor de bezoeker. Vervolgens is het belangrijk om de weg naar dat doel zo eenvoudig en makkelijk mogelijk te maken, zodat niet alleen de bezoeker tevreden is over het bezoek, maar de website zelf ook bereikt waarvoor deze in het leven is geroepen: het genereren van conversies.

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+