Home » Online marketing blog » 404: Pagina niet gevonden?
Gerard Top

404: Pagina niet gevonden?

Door Gerard Top | 2 december 2009
links, 404

Vandaag wil ik stilstaan bij één van de meest frustrerende ervaringen die gebruikers kunnen hebben op het internet. Het is een ervaring die ik tijdens mijn afstuderen net iets te vaak meegemaakt heb: Na lang zoeken vind je eindelijk een pagina die precies het antwoord geeft op één van de onderzoeksvragen. Wanneer je dan met enige opluchting op de link klikt, veranderd het scherm van een mooi gevuld Google resultatenpagina naar een maagdelijk wit met grote zwarte letters: The page cannot be found. O, en nu? De gebruiker wordt in dit geval overgelaten aan frustratie en gebruikt dan de vorige knop om verder te zoeken naar alternatieven. Diezelfde gebruiker had een aankoop kunnen doen of had de informatie kunnen lezen die de website biedt, maar in plaats daarvan wordt een onbegrijpelijke pagina getoond met een boodschap die de toon ook nog eens bij de gebruiker legt (denk aan het: Weet u zeker dat u het adres niet verkeerd heeft ingetoetst?). Een 404 foutmeldingpagina is misschien niet helemaal te voorkomen, zeker niet bij websites met heel veel internetpagina’s, maar als een gebruiker deze pagina dan toch moet zien kunnen we er beter voor zorgen dat we de gebruiker nuttige informatie of alternatieven laten zien. In dit artikel laat ik zien hoe dat kan.

Wat is een 404 melding?

Een 404 melding wordt getoond wanneer een pagina opgevraagd wordt die simpel gezegd niet bestaat op de ingegeven URL. Dit kan meerdere redenen hebben. Zo kan een gebruiker een typefout gemaakt hebben, kan de pagina verhuisd zijn naar een andere locatie of kan een link naar een pagina verkeerd zijn. In alle drie de gevallen wordt een 404 pagina getoond om aan de gebruiker aan te geven dat er iets verkeerd is. Zodra een pagina niet gevonden kan worden zoekt de server naar een bestand 404.html. In dit bestand staat dan hoe een 404 weergegeven moet worden. Als de server dat bestand niet kan vinden, wordt de standaard 404 pagina getoond.

404 Pagina niet gevonden Standaard 404 errormelding

De oplossing: Aangepaste 404 foutmeldingen

De eerste stap is om de gebruiker het gevoel te geven dat deze in ieder geval op de juiste website beland is. Zet daarom de merkgerelateerde items van een website op dezelfde positie op de 404 pagina. Nu bevindt de gebruiker zich in ieder geval in de juiste omgeving en is er iets van herkenning via bijvoorbeeld het logo.

De tweede stap is om foutmelding gerelateerde informatie te melden op de 404 pagina. Dit is uiteraard niet in de vorm en toon van de ‘oude’ 404 pagina, maar nuttige informatie die meerwaarde levert voor gebruikers. Stel dat een gebruiker zocht naar rode schoenen en komt op de pagina www.websiteoverschoenen.nl/schoenen/rood/. Deze pagina bestaat niet meer omdat de pagina is verplaatst naar www.websiteoverschoenen.nl/rode-schoenen/ en er wordt een 404 pagina getoond. Het is echter mogelijk om de informatie uit de URL te halen en op basis daarvan suggesties te doen voor de juiste locatie. Wanneer je weet dat een gebruiker op zoek is naar /schoenen/rood/ zou op de foutmeldingpagina een overzicht kunnen staan van alle rode schoenen.

Om alles kort samen te vatten en nog een aantal andere mogelijkheden te geven, volgt een overzicht:

 1. Geef een melding dat de pagina niet gevonden kan worden. Gebruik hierbij de toon en het taalgebruik die aansluit bij de doelgroep.
 2. Geef een aantal algemene opties om de gebruiker te helpen:
  • Een melding dat de gebruiker de spelling van de link kan controleren. Ook hiervoor geld: doe dit in een toon en taalgebruik die past bij de doelgroep.
  • Toon een zoekvenster
  • Toon een link naar pagina’s die belangrijk zijn binnen de website, bijvoorbeeld:
   • de homepage
   • het contactformulier
   • de over ons pagina
   • het productoverzicht
   • de blog
 3. Geef een aantal specifieke oplossingen op basis van de informatie die in de URL staat.

Bekijk een aantal voorbeelden van nuttige of creatieve 404 pagina’s.

Beter nog: Stuur de gebruiker door

404 pagina’s als gevolg van verhuisde URL’s zijn eigenlijk altijd een teken van een falend onderhoud aan de website. Wanneer de pagina namelijk verhuisd wordt van /schoenen/rood/ naar /rode-schoenen/ is het natuurlijk essentieel om alle links naar de oude URL aan te passen naar de nieuwe URL en de overige links – bijvoorbeeld door bookmarks of uit zoekmachines – door te sturen via een 301 redirect. Op die manier worden 404 pagina’s nog effectiever aangepakt, wat uiteindelijk in het voordeel is van de gebruiker. De gebruiker staat in dit proces immers altijd centraal.

Door Gerard top


Reacties:

Door Willeke | 13 juli 2010Top ^

Goed en duidelijk verhaal!

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+