Home » Online marketing blog » 4 stappen om het meeste succes te halen uit een website
Gerard Top

4 stappen om het meeste succes te halen uit een website

Door Gerard Top | 18 november 2009
strategie, online marketing

succes verzekerdDat het internet bewezen heeft een belangrijke rol te kunnen vervullen in vrijwel iedere marketing mix, is denk ik wel duidelijk. De succesverhalen van gevestigde namen als eBay, Facebook en Nu.nl zijn daar duidelijke voorbeelden van. Nu gaan die resultaten onze pet misschien wat te boven, maar desalniettemin wil iedere eigenaar van een website wel een bepaald resultaat uit de website halen. De vraag is dan: Hoe haal ik het meeste succes uit mijn website? In dit artikel zijn 4 belangrijkste stappen gegeven om dat te bereiken.

#1: Begin met een doel

Succes verzekerdVaak worden websites gelanceerd omdat bedrijven vinden dat ze een website moeten hebben. Hoe voor de hand liggend het ook mag zijn, het bepalen van een succes begint met het definiëren van één of meerdere doelen. Doelen worden niet bepaald in termen van “ik wil meer bezoekers”, of “ik wil product X meer onder de aandacht brengen”. Het probleem met dergelijke doelstellingen is namelijk dat ze niet meetbaar zijn. Om het eerste voorbeeld aan te houden: Wanneer heb je meer bezoekers? Dat houdt vast niet op bij een paar bezoekers per maand meer, want vaak is er wel een redelijke indicatie over hoeveel bezoekers er dan verwacht worden. Een betere doelstelling zou dan ook zijn “ik wil 10% meer bezoekers”. Maar hiermee zijn we er nog niet helemaal. Het is ook belangrijk om een tijdschaal te koppelen aan de doelstelling. Binnen welke tijd moeten de extra 10% bezoekers gerealiseerd worden? Formuleer de doelstelling dan bijvoorbeeld als “ik wil 10% meer bezoekers binnen 3 maanden”. Tot slot ontbreekt er nog één belangrijk punt: Wees specifiek. In deze doelstelling weten we dat we binnen drie maanden 10% meer bezoekers willen, maar nog niet naar welke pagina en wat het uitgangspunt is. Een effectieve doelstelling zou dus kunnen zijn: “ik wil 10% meer bezoekers (= 1.100 bezoekers) naar de homepage realiseren binnen 3 maanden.”. Kort samengevat dient iedere doelstelling te voldoen aan het SMART-principe: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. De twee punten die ik hier buiten beschouwing gelaten heb slaan op het feit dat een doelstelling wel haalbaar moet zijn en ook binnen de mogelijkheden moet liggen.

#2: Maak een plan

Nu we een ideaal eindpunt weten kunnen we terugrekenen: Wat moet er gebeuren om dat doel te bereiken? Door stil te staan bij het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie ontstaat vaak al een goed idee over de te volgen route. Maak een inventarisatie met mogelijkheden, zet de voordelen en nadelen op een rijtje, bekijk de risico’s en vergeet vooral de kosten niet! Tot slot is het belangrijk om na te gaan of de oplossingen nog steeds aansluiten bij het beoogde doel. Maak vervolgens een keuze en voer dat uit.

#3: Meet en analyseer

Het internet biedt legio mogelijkheden om data te meten en te analyseren. Het belangrijkste nadeel daarvan is dat men zich nog wel eens wil verliezen in de grote hoeveelheden data en de mogelijkheden die daardoor gegenereerd worden. Om dat te voorkomen kun je van te voren een aantal sleutelvariabelen definiëren. Deze variabelen staan in directe relatie tot het gestelde doel en vertellen dus ook direct of het doel gehaald wordt of misschien al behaald is.

#4: Stuur bij

Stuur op basis van de analyses eventueel bij. Probeer daarbij de context mee te nemen waarin het bedrijf of de vraag vanuit de doelgroep zich bevindt. Zo is het in deze tijd bijvoorbeeld niet raar om te begrijpen dat een website van een makelaar niet volgens verwachting presteert. Probeer in zo’n geval bij te sturen om het doel alsnog te behalen of stel desnoods het doel bij. Het is in ieder geval belangrijk om hier actief mee om te gaan, als je het vooraf bepaalde succes in ieder geval wilt behalen!

Door Gerard top


Reacties:

Er is nog geen commentaar geplaatst.

Blog categorieën

strategie (6)
basics (13)
zoekmachines (17)
anatomie (2)
case (3)
links (2)
online marketing (6)
404 (1)
analytics (2)
spam (1)
(1)
copy, zoekmachines (1)
domeinen (2)
doorverwijzingen (1)
robots.txt (1)
flash (1)
basics (1)
Social media (4)
google adwords (1)

Laatste blog items

Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Een Google account toegang verlenen tot uw Analytics account
Het is vaak verstandig om de inzage in het Google Analytics account van uw website te beperken tot degene die hiervoor toestemming krijgen door u als...
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Je klanten en contacten bereiken op Facebook
Het genereren van like's op Facebook blijkt een uitdaging. Lees meer over hoe u posts zo kunt opzetten dat ze like's genereren voor uw bedrijf en uw website
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Meest gelezen

Facebook groepen of fanpagina?
Facebook groepen of fanpagina?
Op Facebook is het mogelijk om een groep- of een fanpagina aan te maken, de pagina’s lijken erg op elkaar maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Zoekwoord analyse in 8 stappen
Een zoekwoordanalyse is essentieel voor een effectieve optimalisatie van de website voor zoekmachines. Hier leest u hoe u dit kunt doen in 8 eenvoudige stappen
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Uw AdWords account koppelen met een Google klantencentrum
Het koppelen van een AdWords-account aan een klantencentrum stelt de eigenaar van het klantencentrum in staat om uw campagne te beoordelen of te beheren zonder de noodzaak voor u om uw eigen login-gegevens te delen met een externe partij.

Producten & Services
MailManager
Gratis SEO tools
Contact
Bys Online Marketing
t. +31 50 588 54 54
f. +31 50 588 54 69
info@bysonlinemarketing.nl
Vind ons ook op Google+